Web Analytics Made Easy - Statcounter

اراک- مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مرکزی گفت: دوهزار و ۷۰۰چاه آب غیرمجاز در استان مرکزی وجود دارد که با برداشت بی رویه عامل نابودی منابع آب، فراهم شدن زمینه برای فرسایش و ایجاد ریزگردها هستند.

عزت الله آمره ای در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: تاکنون یک هزار و ۶۰۰ مورد چاه آب غیرمجاز در استان مرکزی مورد شناسایی قرار گرفته و برمبنای ارزیابی ها حداقل یک هزار چاه آب غیرمجاز دیگر نیز وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مرکزی افزود: این تعداد چاه آب غیرمجاز طبق بررسی ها به طور تخمینی سالانه حدود ۲۸۵ میلیون مترمکعب از منابع آب زیرزمینی استان مرکزی را برداشت می کنند که میزان برداشت بسیار بالایی است و سفره های زیرزمینی را در خطر و تهدید قرار داده است.

آمره ای بیان کرد: ۹۹درصد از این چاه های آب غیرمجاز برای مصارف کشاورزی در استان ایجاد شده که با این برداشت های بی رویه، کسری ۲۳۵میلیون مترمکعبی منابع آب در استان را رقم زده است.

ضرورت اصلاح ساختار سنتی آبیاری در اراضی کشاورزی

وی همچنین با توجه به ساختار سنتی آبیاری در اراضی کشاورزی استان مرکزی، خاطرنشان ساخت: ادامه روند فعلی مصرف کشاورزی منجر به بحران خواهد شد، چرا که در حال حاضر تنها ۱۵ درصد از اراضی کشاورزی استان مرکزی به سیستم آبیاری نوین مجهز شده اند و بخش عمده ای از اراضی همچنان از روش های سنتی آبیاری بهره می برند که هدر رفت زیاد آب را به دنبال دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مرکزی تصریح کرد: هم اکنون در برخی نقاط استان به دلیل پایین رفتن بیش از حد سطح آب های زیرزمینی تا عمق فراتر از ۲۵۰ متر، مخاطرات زیست محیطی در حال بروز است که از جمله مهمترین این مخاطرات می توان به فرسایش خاک و بروز پدیده ریزگردها اشاره کرد.

آمره ای ادامه داد: فرسایش خاک و فرو نشست زمین، بیابانی شدن اراضی، افزایش گرد و غبار، کاهش کیفیت آب و خاک و کاهش تولید محصولات زراعی و کشاورزی از آثار و تبعات دیگر کاهشمنابع آبی در استان است.

مصرف آب زیرزمینی در مرکزی۳۰درصد فراتر از میانگین کشوری

وی اضافه کرد: هم اکنونبه طور میانگین۵۵ درصد از مصرف آب کشور از منابع آب زیرزمینی استحصالمی‌شود اما در استان مرکزی این میزان۸۵ درصد بوده که در حقیقت ۳۰ درصد فراتر از میانگین کشور و زنگ خطری در رابطه با نابودی سفره هایزیرزمینی این استان است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مرکزی ضمن بیان اینکه بی توجهی به تغییر الگوی کشت به ویژه در مناطقی از استان که بحران کم آبی در آن وجود دارد، مشکلات بیشتری را در رابطه با کمبود آب رقم زده، عنوان کرد: تغییر الگوی کشت به مثابه تعیین یک نظام کشاورزی مطابق با سیاست‌های کلان کشور و بهره‌گیری بهینه از ظرفیت‌های طبیعی منطقه‌ای همچون منابع آب و خاک و حفظ محیط زیست است و در این راستا باید کشت محصولات استراتژیک در اراضی کشاورزی در اولویت قرار گیرد.

آمره ای با بیان اینکه دقت در مصرف، صرفه جویی و یافتن راه های جلوگیری از هدر رفتن آب به منظور پیشگیری از ایجاد بحران اهمیت بسیاری دارد، یادآور شد: این صرفه جویی در تمام بخش ها باید صورت پذیرد و کم یا زیاد مصرف کردن مطرح نیست، بلکه بهینه مصرف کردن مهم است، چراکه منابع آبی محدود هستند.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۰۴۱۵۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترک‌خوردگی‌ها و فرونشست عجیب نقش جهان

علی بیت‌الهی، دبیر کارگروه ملی زلزله و لغزش لایه‌های زمین درباره نرخ فرونشست در حرایم آثار تاریخی به ویژه تخت جمشید و نقش رستم در شیراز و میدان نقش جهان در اصفهان اظهار داشت: مطالعاتی درباره وضعیت برخی از آثار تاریخی ثبت شده جهانی انجام دادم که یکی از آنها تخت جمشید و نقش رستم است که حفظ این آثار ثبت جهانی ضوابطی دارد که براساس این ضوابط، برخی از اقدامات از جمله ساخت و سازها در حرایم این آثار باید رعایت شود.

وی ادامه داد: حال اینکه در معرض قرارگیری این آثار در محدوده‌های فرونشست خطرساز شده‌ است و تعداد زیادی از این آثار تاریخی و بناهای ارزشمند کشورمان در زون‌هایی با خطر فرونشست زمین واقع شده‌اند. منطقه مرودشت استان فارس،‌ رکورددار فرونشست زمین در این استان است و بیشترین نرخ فروشست در محدوده مرودشت بوده که نرخ آن در این منطقه به ۱۷ سانتیمتر در سال می‌رسد که آثار تاریخی تخت جمشید و نقش رستم در این محدوده قرار دارد.

رییس بخش زلزله‌شناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه و شهرسازی تاکید کرد:‌ در حالی که ۵۰ سال گذشته در مرودشت با حفر چاه ۳۰ متری به آب می‌رسیدند امروز با حفر چاهی به عمق ۱۲۰ متری هم به آب نمی‌رسند و در طول این سال‌ها با برداشت‌های بی‌رویه آب وضعیت فرونشست در این منطقه بحرانی شده‌است.

بیت‌الهی گفت: ‌در حاشیه این پهنه فرونشستی خطرساز استان فارس دو آثار تاریخی ارزشمند و منحصربفرد نقش رستم و تخت جمشید واقع شده که متاسفانه در بازدیدها شکاف‌های فرونشستی در محوطه تخت جمشید کاملا مشخص و واضح و مهمتر اینکه در حال توسعه است. این شکاف‌ها به مجرای نفوذ آب تبدیل می‌شوند و تونل‌های زیرسطحی را ایجاد می‌کنند و در نهایت به فروریزش سطحی زمین منجر می‌شوند. در نقش رستم هم دقیقا در مجاورت و نزدیکی صخره‌های سنگی و نقش نگارهای سنگی ارزشمند، شکاف عمیق و عجیب طولی با عمق چشمی ۶ متر و با عرض نیم متری وجود دارد که این نشان می‌دهد این زون بسیار خطرساز است.

وی افزود: در حاشیه همین محدوده اثر تاریخی، مزارعی وجود دارند که هنوز هم با استخراج آب از طریق حفر چاه آبیاری می‌شوند.        

دبیر کارگروه ملی زلزله و لغزش لایه‌های زمین درباره الزام ممنوعیت حفر چاه در مجاورت آثار تاریخی ارزشمند، اظهار داشت:‌ به طور شبانه روزی پیگیر این موضوع هستیم که مقررات ملی فرونشستی تهیه شود که یکی از ارکان این مقررات ملی، ممنوعیت حفر و بهره‌برداری از آب زیرسطحی در حریم آثار تاریخی است. از آنجایی که ضابطه حقوقی نداریم و قانون و مقررات لازم الاجرا برای این اقدام نداریم نمی‌توان این ممنوعیت را اعمال کرد.

وی با بیان اینکه در استان اصفهان هم اثر تاریخی میدان نقش جهانی به عنوان مهمترین نماد تاریخی ایران متاسفانه دچار فرونشست زمین و ترک خوردگی عجیب شده‌ است، ادامه داد: نرخ فرونشست در میدان نقش جهان به حدود ۵ سانتیمتر در سال رسیده اما موضوع مهم این است که از آنجایی این آثار تاریخی خشتی و بنایی هستند و مصالح ساختمانی بهم پیوسته ندارند، با کوچکترین انزجاج دچار ترک خوردگی می‌شوند.

بیت‌الهی گفت: متاسفانه در اصفهان موضوع دیگری به غیر از حفر چاه، مساله فرونشست را تشدید کرده‌است. پس از اینکه در دولت احمدی‌نژاد حوزه آبریز استانی شد، آب زاینده رود با برداشت‌های آب در بالادست قطع شد. در مقطعی آب زاینده رود در بازه زمانی ۶ ماهه قطع می‌شد اما در حال حاضر به طور کلی قطع شده و هر از چند گاهی برای کشت بهاره و پاییزه برای چند روز جریان آب را باز می‌کنند

رییس بخش زلزله‌شناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه و شهرسازی تاکید کرد: نکته جالب این است که از همین محدوده‌ای که با کمبود منابع آبی مواجه هستند آب را با لوله‌ای به یزد منتقل می‌کنند و جالب‌تر اینکه می‌خواهند آب دریا را با شیرین‌کن به یزد و دوباره از یزد به اصفهان منتقل کنند که به طور قطع، نتیجه این برنامه‌ها و اقدامات گسترش پهنه‌های فرونشستی و کمبود آب در هر دو استان است. 

منبع: خبرگزاری ایلنا

دیگر خبرها

  • کنترل چاه‌های کشاورزی بهترین راهکار تعادل در مصرف آب
  • دو بنای غیر مجاز در بهشهر قلع و قمع شد
  • آزادسازی بیش از ۱۷ هزار مترمربع از اراضی کشاورزی محمودآباد
  • آزاد سازی اراضی ملی در منطقه بابلکنار شهرستان بابل
  • ۲۹ هکتار از اراضی کشاورزی بخش قلعه‌نو آزادسازی شد
  • ممنوعیت تغییرکاربری غیرمجاز اراضی زراعی و باغی در چهارمحال و بختیاری
  • تصویب طرح پهنه‌بندی حریم شهر مشهد برای نخستین‌بار
  • ترک‌خوردگی‌ها و فرونشست عجیب نقش جهان
  • آزادسازی سه هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان تبریز
  • هفت خان مشکلات پیش روی اراضی هفت آسیاب سنندج