Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - اراک- سخن از يک رابطه معکوس است، با کاهش يکي ديگري افزايش مي يابد، سطح آب هاي زيرزميني پايين مي رود، سطح آلودگي بالا، دغدغه ها دو چندان مي شود يکي چالش کمبود آب و ديگري بحران بي کيفيتي آب.
خبرگزاري مهر- گروه استان ها، ثمين مامقاني نژاد: بر هيچکس پوشيده نيست که فلات ايران طي دهه اخير با کاهش شديد بارش نسبت به سال هاي قبل خود روبرو بوده که اولين اثر اين پديده، بروز خشکسالي در مناطق گسترده اي از اين فلات است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به دنبال اين مساله و همچنين با افزايش جمعيت و واحدهاي صنعتي و مصرف بي رويه آب در حوزه کشاورزي، موضوع کم آبي و خشکسالي هر روز چهره بغرنج تري به خود گرفته و از اواسط دهه 80 به بعد، کم کم زمزمه کاهش شديد سطح منابع آب زيرزميني به گوش رسيد که البته همچنان هم ادامه دارد.
از آنجا که مسائل مربوط به اقليم و محيط زيست کاملا زنجيروار و در ارتباط با يکديگر هستند، به دنبال مطرح شدن بحران کم آبي و کاهش سطح آب هاي زيرزميني، چالش بعدي رخ نماياند که مساله فرونشست زمين و اُفت کيفيت آب در برخي مناطق بود.
در حال حاضر استان مرکزي نيز ازجمله مناطقي از کشور است که با مشکل افت کيفيت آب در برخي مناطق آن مواجه شده و اين مشکل به عوامل مختلفي ازجمله خشکسالي و کاهش بارش، فعاليت هاي کشاورزي و صنعتي، برداشت بي رويه آب از سفره هاي زيرزميني و چاه هاي غيرمجاز و... بازمي گردد.
اين استان از سويي با فقر منابع آب سطحي و رودخانه اي روبرو است، از سوي ديگر منابع آب زيرزميني آن دچار کاهش شديد شده به طوري که سطح آب سفره هاي زيرزميني در برخي مناطق آن تا 250 متر پايين رفته است.
بُعد ديگر مساله آن که همين منابع محدود آب سطحي و زيرزميني نيز در برخي مناطق استان به علل مختلف همچون فعاليت هاي کشاورزي و صنعتي و ورود پساب ها و شيرابه ها، دچار افت کيفيت شده به طوري که اخيرا مديرعامل شرکت آب منطقه اي مرکزي نسبت به بروز بحران در صورت عدم کنترل اين مسائل هشدار داده است.

کاهش بارش و برداشت بي رويه عامل اُفت کيفيت آب هاي زيرزميني
مديرعامل شرکت آب منطقه اي مرکزي در گفت وگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اينکه عوامل مختلفي بر مساله کيفيت آب اثرگذار هستند، اظهار داشت: قانون طبيعت اين است که وقتي آب شيرين به صورت بي رويه از منابع آبي زيرزميني برداشت مي شود، آب شور و اسيدي جاي آن را مي گيرد و متاسفانه هم اکنون در برخي نقاط استان از جمله شهرستان اراک با اين مساله مواجه هستيم که در چنين مناطقي به دليل افت کيفيت آب و شور شدن آن، امکان کشاورزي و کشت محصول سلب شده است.
عزت الله آمره اي افزود: مساله ديگر شيرابه هاي زباله ها است که در برخي مناطق وارد سفره هاي زيرزميني و سبب افت کيفيت آب شده و پساب هاي صنعتي و آلودگي هاي شهري و چاه هاي فاضلاب جذبي نيز در اين زمينه تاثيرگذار هستند.
چاه هاي آب غيرمجاز در مناطق مختلف استان مرکزي، سالانه بيش از 250 ميليون مترمکعب از منابع آب زيرزميني را برداشت مي کنند وي بيان کرد: در رابطه با آب هاي سطحي استان نيز با توجه به اينکه عمدتا فصلي هستند در فصول گرم و خشک سال که حجم آب آنها کم مي شود، افت کيفيت بيشتري پيدا مي کنند.
مديرعامل شرکت آب منطقه اي مرکزي خاطرنشان ساخت: طي سال هاي اخير به دليل کاهش شديد ميزان بارش در استان و همچنين برداشت بي رويه از منابع آب زيرزميني، سطح اين منابع آبي با کاهش چشمگير مواجه شده که به دنبال آن پديده افت کيفيت آب بروز کرده و هم اکنون چهار شهرستان ساوه، زرنديه، اراک و کميجان علاوه بر کمبود منابع آبي، دچار افت کيفيت آب نيز شده اند.
آمره اي ضمن بيان اينکه هم اکنون بيش از دو هزار و 700 چاه آب غيرمجاز در استان مرکزي وجود دارد، تصريح کرد: چاه هاي آب غيرمجاز در مناطق مختلف استان، سالانه بيش از 250 ميليون مترمکعب از منابع آب زيرزميني را برداشت مي کنند و همين مساله به خطر کاهش سطح اين منابع آبي دامن زده که عواقب ناگوار متعددي به دنبال دارد.
وي ادامه داد: آنچه امروز تحت عنوان کمبود منابع آب زيرزميني و افت کيفيت آب در استان با آن مواجه هستيم به دليل فقدان توازن در ميزان بارش و ميزان مصرف آب رخ داده که اگر اقدامي براي اصلاح آن انجام نشود، دامنه مشکلات اين حوزه هر روز گسترده تر و به بحران جدي تبديل خواهد شد.
مديرعامل شرکت آب منطقه اي مرکزي اضافه کرد: در حال حاضر به طور ميانگين 55درصد مصرف آب کشور از منابع آب زيرزميني استحصال مي‌شود اما در استان مرکزي اين ميزان 85درصد بوده که فراتر از ميانگين کشور و زنگ خطري در رابطه با نابودي سفره هاي زيرزميني اين استان و افت کيفيت آب است.

پساب صنعتي، پسماند شهري و کود کشاورزي مسبب آلودگي آب
معاون پايش و نظارت اداره کل محيط زيست استان مرکزي نيز در گفت و گو با خبرنگار مهر در اين رابطه اظهار داشت: در استان مرکزي به علت فعاليت صنايع مختلف، با مشکل ورود پساب اسيدي واحدهاي صنعتي به آب هاي سطحي و زيرزميني مواجه هستيم که قطعا بر کيفيت آب تاثير مي گذارد و رودخانه قره چاي به عنوان تنها رودخانه جاري استان که از پنج شهرستان شازند، خنداب، کميجان، تفرش و ساوه عبور مي کند با همين مشکل روبرو است.
رضا ميرزايي بيان کرد: بيشترين ميزان آلودگي آب اين رودخانه در شهرستان تفرش است، به دليل اينکه پساب تصفيه خانه فاضلاب شهر تفرش مستقيما وارد اين رودخانه مي شود، اما متاسفانه ايستگاه ثابت پايش آنلاين در استان براي اندازه گيري دقيق آلودگي آب در هر منطقه وجود ندارد.
به علت فعاليت صنايع در استان مرکزي، با مشکل ورود پساب صنعتي به آب هاي سطحي و زيرزميني مواجهيم و رودخانه قره چاي به عنوان تنها رودخانه جاري استان که از پنج شهرستان عبور مي کند با همين مشکل روبرو استوي ادامه داد: در برخي ديگر از مناطق استان از جمله دشت اراک، وجود ميزان بالاي نيترات در آب سفره هاي زيرزميني موجب افت کيفيت آب شده که عمدتا به دليل استفاده از کودهاي نيترات دار کشاورزي نبود سيستم فاضلاب شهري در سال هاي گذشته بوده و هم اکنون نيز برخي چاه هاي آب در شهرستان اراک به دليل همين نيترات بالا غيرقابل استفاده هستند.
معاون پايش و نظارت اداره کل محيط زيست استان مرکزي خاطرنشان ساخت: از سوي ديگر در مناطقي از دشت اراک همچون امان آباد که در سال هاي گذشته پسماندها به صورت غيراصولي در آنها تجميع شده، با ورود شيرابه اين زباله ها به داخل زمين و رسيدن به سفره هاي آب زيرزميني، آب دچار آلودگي و افت کيفيت شده است.
ميرزايي اضافه کرد: اين مشکل در شهرستان اراک به دليل تراکم جمعيت، مصرف بالاي آب، توليد فاضلاب و پسماند بيشتر و صنعتي بودن، بيشتر از ساير نقاط استان بروز کرده، هرچند که در ساير نقاط استان نيز با مسائل مشابهي مواجه هستيم.
وي افزود: در شهرستان کميجان به دليل پايين بودن سطح آب هاي زيرزميني و دلايل زمين شناختي از جمله کيفيت متفاوت خاک که آب را جذب نمي کند و آب وارد سفره ها نمي شود، مشکل افت کيفيت آب مشهود است.
معاون پايش و نظارت اداره کل محيط زيست استان مرکزي ادامه داد: همچنين در شهرستان ساوه با کاهش شديد سطح آب هاي زيرزميني مواجه هستيم که علاوه بر موضوع افت کيفيت آب، مشکلات ديگر همچون نشست خاک بروز کرده و در حاشيه برخي چاه هاي آب، خاک تا بيش از دو متر فرونشست کرده است.

تاکيد قانون برنامه ششم توسعه بر تعادل بخشي به منابع آب زيرزميني
نماينده مردم اراک، کميجان و خنداب در مجلس شوراي اسلامي نيز در اين رابطه در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در بخش هشتم قانون برنامه ششم توسعه، بر ضرورت تلاش دولت براي تعادل بخشي به منابع آب زيرزميني، ارتقاي بهره وري و جبران روند کاهشي حجم آب در دشت هاي کشور تاکيد شده است.
علي اکبر کريمي افزود: طبق اين برنامه بايستي تا سال 1400، يازده ميليارد مترمکعب بر حجم ذخاير آب زيرزميني در سطح کشور افزوده شود.
وي بيان داشت: در رابطه با استفاده بهينه از آب موجود در قانون برنامه ششم، توسعه روش هاي آبياري نوين کشاورزي از سوي دولت به ميزان 600هزار هکتار در سال مقرر شده که دولت موظف در بخش هشتم قانون برنامه ششم توسعه، بر ضرورت تلاش دولت براي تعادل بخشي به منابع آب زيرزميني، ارتقاي بهره وري و جبران روند کاهشي حجم آب در دشت هاي کشور تاکيد شده استاست 86درصد از هزينه هاي اجراي اين طرح را به عنوان کمک بلاعوض به کشاورزان اعطا کند.
نماينده مردم اراک، کميجان و خنداب در مجلس شوراي اسلامي خاطرنشان ساخت: در رابطه با کنترل و بهره گيري از آب هاي سطحي نيز، در برنامه ششم احيا و مرمت قنوات مورد تاکيد قرار گرفته و همچنين مقرر شده تا پايان برنامه براي تمام چاه هاي آب مجاز، کنتور هوشمند نصب شود تا حجم برداشت از آب هاي زيرزميني تحت کنترل قرار گيرد.
کريمي تصريح کرد: با توجه به اينکه بخش عمده اي از آب هاي زيرزميني براي مصارف کشاورزي به کار گرفته مي شود و در مجموع 90درصد مصرف آب کشور مربوط به بخش کشاورزي است، بايد تغيير و اصلاح الگوي کشت مدنظر قرار گيرد و در مناطقي که با کمبود آب زيرزميني مواجه هستند، از کاشت محصولات آب بر پرهيز گردد تا با مشکل بيشتري در رابطه با افت کيفيت آب مواجه نشوند.
به نظر مي رسد موضوع کيفيت آب هاي زيرزميني و سطحي به عوامل متعددي مرتبط مي شود که در حوزه کاري دستگاه هاي مختلف قرار دارد و چنانچه هماهنگي و تعامل در اين زمينه حاصل شود و برنامه ريزي مدون و عزم همگاني براي رقم زدن شرايط بهتر انجام پذيرد، مي توان تا قبل از آن که براي هر گونه اقدامي دير شود، دغدغه هاي کمبود و افت کيفيت آب را رفع کرد.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۸۵۱۲۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر صنعت معدن و تجارت شامگاه دوشنبه وارد اراک شد

به گزارش خبرگزاری مهر، عباس علی آبادی وزیر صنعت معدن و تجارت کابینه سیزدهم، شامگاه دوشنبه وارد استان مرکزی، پایتخت صنعتی کشور شد و در شهرستان اراک، در پاویون مورد استقبال رسمی استاندار مرکزی، مسؤولان استانی و شهرستانی قرار گرفت.

در این سفر قرار است امروز سه شنبه وزیر در سی و دومین همایش بین‌المللی مهندسی مکانیک در دانشگاه صنعتی اراک حضور پیدا کنند.

وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه سفر خود با فعالین اقتصادی و تشکل‌های حوزه صنعت نشست خواهد داشت و از شرکت دانش بنیان انرژی صنعت خاورمیانه در اراک، بازدید می‌کند.

کد خبر 6098853

دیگر خبرها

  • تمدید مصوبه کمیته مداخلات ارزی بانک مرکزی
  • تسویه ۲۰ همتی با بانک‌ها از طریق واریز و برداشت/ کارنامه موفق مدیریت شهری در اداره پایتخت
  • دورتموند انتقام بارسا را از پاریس گرفت (عکس)
  • راه اندازی بزرگ‌ترین هنرستان جوار صنعت کشور در مرکزی
  • وزیر صمت: مشکل اصلی صنعتگران تحریم نیست، تنوع نرخ ارز ام الفساد است
  • تداوم کیفیت هوای قابل قبول در پایتخت
  • وقتی «محرمانه لس‌آنجلس» بالاتر از «پدرخوانده» قرار می ‌گیرد
  • وزیر صنعت معدن و تجارت شامگاه دوشنبه وارد اراک شد
  • لزوم ورود حوزه علمیه به عرصه درختکاری و حفظ منابع طبیعی
  • مردمی‌سازی منابع طبیعی با توجه به طبیعت، اقتصاد و امور اجتماعی