Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-09@09:12:10 GMT

چرخ نیروگاه‌های برقابی سد الغدیر ساوه به چرخش درآمد

تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۶۸۲۸۱۱

چرخ نیروگاه‌های برقابی سد الغدیر ساوه به چرخش درآمد

با افزایش تراز آبی سد الغدیر ساوه، نیروگاه‌های برقابی این سد با ظرفیت تولید برق تا ۱۵ مگاوات پس از ۹ سال دوباره آغاز بکار کردند.

مدیر امور بهره برداری از سد الغدیر ساوه در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با اعلام این خبر اظهار کرد: با توجه به ظرفیت ایجاد شده در سد ساوه مأموریت شرکت سهامی آب منطقه‌ای علاوه بر تأمین آب در بخش‌های شرب، کشاورزی و همچنین صنعت شهرستان، تولید انرژی برقابی از محل منابع آبی این سد نیز هست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سید جلال شاهرخ افزود: بر این اساس موضوع بهره برداری از سدها، حفاظت از منابع آب‌های سطحی و زیرزمینی جهت ایجاد تعادل در منابع و مصارف و اجرای طرح‌های تأمین آب با رویکرد رفع نیازهای پیش روی مناطق مختلف استان و مدیریت عرضه و تقاضای منابع آب در اختیار و تجدیدپذیر از مهمترین وظایف شرکت سهامی آب منطقه‌ای مرکزی به شمار می‌رود.

وی همچنین هدف احداث سد الغدیر را بر اساس اهداف چند منظوره شامل تنظیم آب کشاورزی، کاهش خطرات ناشی از سیلاب‌های رودخانه قره چای، تولید انرژی برقابی، اشتغالزایی و ایجاد مرکز گردشگری دانست و افزود: مطالعات احداث سد الغدیر از سال ۱۳۴۸ آغاز شده و عملیات اجرایی آن نیز از سال ۱۳۶۲ در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفته است. ساختمان سد در سال ۱۳۷۲ به اتمام رسیده و از همان سال با تکمیل بخش‌های عمده شبکه آبیاری و زهکشی دشت ساوه بهره برداری از آن آغار شده است. در همین راستا نیروگاه‌های برقابی وفرقان در مجاور ساختمان سد و آسیابک در فاصله ۸ کیلومتری سد هم در سال ۱۳۷۵ به بهره برداری رسیده است.

وی مساحت حوضه آبریز سد الغدیر را ۱۷ هزار و ۸۰۰ کیلومتر مربع اعلام کرد و افزود: آب خروجی از این حوضه آبریز علاوه بر مشروب کردن ۲۴ هزار هکتار از اراضی دشت ساوه در تولید برق نیز بکار گرفته می‌شود.

عضو هیأت مدیره شرکت سهامی آب منطقه‌ای مرکزی در ادامه به ویژگی‌های مسیر انتقال آب سد اشاره کرد و افزود: از طریق یک کانال بتنی با ظرفیت انتقال ۱۶ متر مکعب بر ثانیه به طول حدود ۱۰ کیلومتر، آب به منظور آبیاری ۲۳ هزار هکتار از اراضی دشت ساوه به شبکه آبیاری منتقل می‌شود.

وی به تشریح مشخصات فنی بزرگترین سازه بتنی استان مرکزی اشاره کرد و گفت: ظرفیت آب قابل تنظیم سد بتنی دوقوسی الغدیر سالانه ۲۳۰ میلیون مترمکعب است. ارتفاع این سد از پی سد ۱۲۸ متر است و ارتفاع آن از تراز کف رودخانه به ۹۱ متر می‌رسد. طول تاج سد ۲۶۵ متر و گنجایش کل مخزن آن در تراز نهایی معادل ۲۷۷ میلیون مترمکعب است. حجم مفید سد با در نظر گرفتن تراز زیر دریچه‌های تحتانی حداکثر ۲۶۱ میلیون متر مکعب خواهد بود.

شاهرخ تولید انرژی برق و فعالیت نیروگاه برقابی را از دیگر اهداف احداث سد الغدیر بیان کرد و افزود: متأسفانه طی سال‌های گذشته به دلیل کاهش میزان آب ذخیره شده در سد الغدیر ساوه امکان تولید برق توسط نیروگاه‌های برقابی وجود نداشت ولی خوشبختانه با توجه به شرایط آبی مطلوب در سال آبی پیش رو هر دو نیروگاه سد قابلیت بهره برداری و تولید برق را خواهند داشت.

وی درخصوص نیروگاه برقابی که در پای آب سد الغدیر ساوه احداث شده است، گفت: این نیروگاه در مجموع از ظرفیت تولید ۱۵ مگاوات ساعت برق برخوردار است که متأسفانه در سالیان قبل به دلیل کاهش تراز آب، امکان بهره‌برداری از آن وجود نداشت.

وی تاکید کرد: خوشبختانه با تراز مثبت آبی که طی دو ماه اخیر در سد بوجود آمده می‌توانیم همزمان با توزیع آب برای مصارف کشاورزی، از نیروگاه وفرقان با ظرفیت ۱۰ مگاوات و نیروگاه آسیابک با ظرفیت ۵ مگاوات نیز بهره‌برداری کرده و برق تولیدی را به شبکه سراسری تحویل دهیم. در حال حاضر به صورت آزمایشی حدود دو مگاوات برق در نیروگاه برقابی آسیابک تولید می‌شود و طی روزهای آینده میزان تولید افزایش خواهد یافت.

شاهرخ از برخورداری نیروگاه‌های وفرقان و آسیابک بند از تجهیزات مناسب و زیرساخت لازم برای تولید برق علیرغم گذشت سال‌ها از عدم فعالیت آنها خبر داد و افزود: با توجه به تعمیرات دوره‌ای که همه ساله در دو نیروگاه وفرقان و آسیابک صورت می‌گیرد، نگرانی درخصوص تجهیزات و زیرساخت‌های آنها وجود نخواهد داشت و هم اکنون نیروگاه برقابی وفرقان با ظرفیت آزمایشی ۲ مگاوات به طور آزمایشی فعالیت خود را آغاز کرده و به تدریج هر دو نیروگاه متناسب با حجم آب قابل توزیع در شبکه آبیاری به تولید خود ادامه خواهند داد.

وی در خصوص ویژگی‌های فنی نیروگاه وفرقان در محل سد ساوه افزود: ظرفیت نصب شده این نیروگاه معادل ۱۰ مگاوات در قالب دو واحد ۵ مگاواتی مجهز به دو توربین فرانسیس با محور عمودی است که قادر هستند بطور متوسط تولید انرژی سالانه ۳۶ میلیون کیلووات ساعتی داشته باشند.

به گفته شاهرخ، نیروگاه کانالی آسیابک واقع در ۸ کیلومتری سد ساوه با قدرت نصب شده ۵ مگاوات دارای ۲ واحد ۲.۵ مگاواتی و توربین‌های مدل فرانسیس با محور افقی و متوسط تولید انرژی سالانه ۱۸ میلیون کیلووات ساعت با ولتاژ تولید مولد ۶.۳ کیلو ولت و ولتاژ انتقال ۲۰ کیلوولت است. مجموع ظرفیت نصب شده در ۲ نیروگاه وفرقان و آسیابک جمعاً ۱۵ مگاوات است که وارد شبکه سراسری می‌شود.

به گزارش ایسنا، سد الغدیر ساوه با ۲۶۵ متر طول تاج و حجم ۲۷۷ میلیون مترمکعب آب از نوع دو قوسی بتنی است که در سال ۷۲ با هدف تأمین برق و آب کشاورزی ۲۳ هزار هکتار از اراضی این شهرستان احداث شد.

این سد براساس اهداف چند منظوره شامل تنظیم آب کشاورزی، کاهش خطرات سیل، تولید انرژی الکتریکی، اشتغال زایی و ایجاد مراکز گردشگری احداث شده است و از ویژگی‌های مسیر انتقال آب در سد الغدیر این است که آب از طریق کانال اصلی به طول حدود ۱۰ کیلومتر به شبکه اصلی آبیاری منتقل می‌شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: ساوه منطقه مرکزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۸۲۸۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساخت و بازسازی ۲ هزار قلم قطعات نیروگاهی به‌ دست متخصصان مشهدی

به گزارش قدس خراسان، سید علی اصغر جلالی موسوی اظهار کرد: متخصصان این نیروگاه با اتکا به دانش و تخصص خود، قطعات مورد نیاز واحدهای بخاری و گازی نیروگاه مشهد را برای حفظ پایداری تولید ساخت و یا بازسازی کرده‌اند که مجموع قطعات ساخت و بازسازی شده در سال ۱۴۰۲ به تعداد ۲۰۰۰ قطعه رسیده است. 

مدیر امور تعمیرات مکانیک گفت: کارکنان اداره تجهیزات کمکی با ساخت و بازسازی قطعات و تجهیزات به‌ کار رفته در واحدهای بخاری اشکودا و الین، گازی BBC و آلستوم و واحد تصفیه آب نیروگاه، شامل ساخت دو عدد کولر روغن، ساخت قارمونی(اکسپنشن) آب خام، ساخت فیکسچر سنگ زنی روتور ژنراتور، ساخت پیچ پوسته توربین، ساخت انواع ساقه های والو، ساخت انواع سیلندر پیستون، ساخت رینگ های رابط آب خام، ساخت قطعات اکچویترها، اصلاح سایز یاتاقان های ژنراتور، اصلاح محل بوش شافت کلاپ، بازسازی حوضچه روغن ژنراتور، بازسازی انواع والو های سیکل، بازسازی والو های فشار قوی، بازسازی کلاپ ها، از نظر عملکرد مقدار باز شدن کلاپ که باعث افزایش راندمان پمپ های آب خام شد، بازسازی دیافراگم های توربین واحد اشکودا یک، ساخت کراس فایر تیوپ واحد آلستوم یک، بازسازی دفکتور، بازسازی سگمنت های ردیف های واحد آلستوم یک، و...نقشی مهم و حیاتی در تعمیرات و بهره‌برداری از واحدهای نیروگاه و حفظ آمادگی تولید داشته‌اند.
 
وی بیان کرد: نیروگاه مشهد با بیش از ۵۹ سال سابقه تولید برق، در طی سال های اخیر با رویکرد ساخت و بازسازی قطعات مختلف در داخل نیروگاه ، سعی در کاهش هزینه بهره برداری و حفظ پایداری تولید نیروگاه داشته است. 

جلالی موسوی تصریح کرد: صنعت نیروگاهی کشور در سال‌های اخیر با تکیه بر تلاش‌های بی‌وقفه متخصصان، کارشناسان و مدیران توانمند خود با وجود تحریم‌ها، هزینه‌های بالای تأمین قطعات و قیمت پایین خرید انرژی از نیروگاه‌ها، روندی پایدار و مستمر در تأمین انرژی الکتریکی و خدمت‌رسانی به مردم و تأمین برق مورد نیاز بخش‌های اقتصادی و تولیدی کشور داشته است و در این زمینه به موفقیت‌های بی‌نظیر و ارزشمندی دست یافته، که یکی از مهمترین آن‌ها بهره‌مندی از دانش متخصصان خود در زمینه ساخت قطعات مورد نیاز نیروگاهی بوده است. 

مدیر امور تعمیرات مکانیک افزود: نیروگاه مشهد با ۷ واحد تولیدی و توان نامی ۳۲۸ مگاوات تامین کننده بخش عمده برق‌مورد نیاز شهر مشهد و زائرین و مجاورین حرم ثامن الائمه حضرت رضا(ع) است.

دیگر خبرها

  • بزرگترین پرچم مزین به نام امام رضا (ع) در ساوه به اهتزاز درآمد
  • نیروگاه مفتح همدان: نقشی در ایجاد فروچاله‌ها نداریم
  • جهش صنعت تولید برق در خراسان شمالی
  • راه‌اند‌ازی ۶۵۰ نیروگاه خورشیدی در استان سمان در سال ۱۴۰۳
  • ساخت و بازسازی ۲ هزار قلم قطعات نیروگاهی به‌ دست متخصصان مشهدی
  • جزئیات افزایش ۹ هزار مگاواتی ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی کشور
  • ۴۶ واحد نیروگاه حرارتی جدید به شبکه برق کشور متصل شد
  • تابستان منهای خاموشی
  • نیروگاه تجمیعی خورشیدی در استان یزد احداث می‌شود
  • پایان آخرین تعمیرات دوره‌ای واحد‌های بخاری نیروگاه شهید رجایی